Гастрономічне подорож: де випити рожевого вина
Опубликованно 03.05.2019 08:30
Серед трендових напрямків світового туризму набирає популярність гастрономічний туризм. Мандрівники вирушають у різні куточки планети, щоб вивчити секрети кухонь різних країн.
За вином, здавалося б, нікуди їхати не треба — купив пляшку і пий. Неправда! Адже вино — це не тільки напій, але і настрій, клімат, історії та легенди. Справжній смак вина можна зрозуміти лише у нього на батьківщині.
Рожеве вино почали виробляти ще в п'ятнадцятому столітті за спеціальним королівським указом. Незважаючи на прекрасний ніжний цвіт дикої троянди, свіжий нейтральний смак і сполучуваність з різноманітними стравами рожеві сорти вин часто недооцінюють. Ймовірно, саме тому, що далеко не кожному доводилося пити в затишних французьких, іспанських, італійських або португальських ресторанчиках. ХОЧУ пропонує вам спробувати цей напій і радить, куди відправитися.
Вина різних країн
Прародителькою рожевого вина вважається Франція. Саме тут, за наказом короля Рене Анжу в 15 столітті, було розпочато виробництво чудового напою. Класикою жанру досі вважаються вина з винограду, вирощеного в Анжу на заході Франції. Троянду з Анжу буває трьох видів: напівсухе Rosed'Анжуйського, напівсухе з сорту винограду каберне фран Cabernetd'Апјоии сухе RosedeLoire. Звання столиці французьких рожевих вин заслужила село Тавель.
Якщо в Анжу рожеве вино становить лише половину усіх вироблених вин, то в Тавеле виробляють виключно рожеві сорти. Для них використовують 9 сортів винограду, так що асортимент вин тут особливо різноманітний. Правда, експортних варіантів не так вже й багато. Прованські вина виробляються з чотирьох основних сортів. Прибережний клімат дозволяє домогтися від вина фруктово-ягідних смаків. Відмітна особливість рожевих вин з Провансу — виразний аромат полуниці.
Іспанія славиться двома виноградними сортами — граначи і темпранільо, — придатними для створення рожевого вина. Його тут називають Росадо. Найбільш відомі іспанські рожеві вина, традиційно, родом з регіонів Ріоха і Наварра. Відмінна риса місцевих напоїв — яскравий насичений аромат і більш високий вміст алкоголю у вині.
У Португалії був період, коли рожеве вино перевершило портвейн за рівнем експортних продажів. Тому — будете в Португалії, неодмінно спробуйте місцеве рожеве Mateus (можна вибрати сухе, напівсухе або напівсолодке), що володіє багатим фруктовим букетом.
Італія не так відома рожевими винами, зате їх тут виробляють в кожному регіоні країни, так що куди б ви не вирушили — завжди зможете замовити в ресторані саме місцеве рожеве вино. На півночі це буде Lagrein Rose або Bardolino Chiaretto, в Тоскані — Grottolo, а на півдні — Rosaura. Також рожеве вино виробляють в Австралії, ПАР, Чилі і навіть в Америці, але це вже не ті країни, де стоїть його пробувати.
З чим пити рожеве вино?
В якості аперитиву дуже добре йдуть рожеві ігристі вина виробництва Шампані. Анжуйские — чудово поєднуються з суші і сашимі, а вина — з залишковим цукром можна закушувати червоними ягодами: полуницею, малиною або суницею. Сансер, з винограду вирощеного в долині Луари (Франція), рекомендують замовляти під курочку-гриль.
Любителям середземноморської кухні найбільше припадуть до смаку вина Провансу і Бургундії. Базове прованське вино традиційно подається з легкими салатами, до особливих вин підійде барабулька, а до бургундського провину краще взяти тартар з лосося або рибне карпаччо.
Північ Італії порадує м'ясоїдів. М'ясне карпаччо і тартар краще всього запивати рожевим вином з П'ємонту або Венето. Рожеве вино, вироблене в Тоскані, Абруццо або Умбрії ідеально підійде до морепродуктів — креветкам, гребінців і мідій, а сицилійські вина традиційно вживають з тунцем (частіше замовляють тартар з популярної рибки або тунця, приготованого на грилі).
І, нарешті, відносно міцні рожеві вина виробництва Іспанії п'ють під традиційно "чоловічі" закуски — хамон, сесіна, сальчічон або ломо (все перераховане виготовляється з різних видів сиров'яленого м'яса).
Цінові орієнтири
Якщо ви все ж не виберетеся на батьківщину вина і захочете спробувати його будинку, зробити це дуже просто. На нашому ринку представлені практично всі найбільш популярні рожеві вина, виробництва Франції, Іспанії, Португалії та Італії.
Орієнтовні ціни за пляшку 0,75 л:Rosed'Анжуйського(напівсухе, Франція Анжу) — 305 грн.Cabernet d ' Anjou(каберне фран, Франція Анжу) — 420 грн.Rose de Loire (сухе, Франція Анжу) — 240 грн.Carte Noire (сухе, Франція Прованс) — 340 грн.Les Domaniers (сухе, Франція Прованс) — 700 грн.Romassan coeur de grain(сухе, Франція Прованс) — 1300 грн.Rosado Gran Feudo(сухе, Іспанія, Наварра) — 230 грн.Rosado Chivite Coleccion 125, 2007 (сухе, Іспанія, Наварра) — 1150 грн.Marques de Riscal(сухе, Іспанія Ріоха) — 280 грн.Mateus Rose (напівсухе, Португалія) — 230 грн.Mateus Rose(брют, Португалія) — 235 грн.Mateus Tempranillo Rose(напівсолодке, Португалія) — 235 грн.Lagrein Rose(сухе, Італія Альто Адідже) — 360 грн.Bardolino Chiaretto Classico(сухе, Італія Венето) — 230 грн.Grottolo (сухе, Італія Тоскана) — 330 грн.Rosaura (сухе, Італія Кампанія) — 320 грн.
Також вам буде цікаво: ХОЧУ в Париж: які місця треба подивитися за один день
Обкладинка: Світлана КармадоноваТвітнуть -->
Live Journal
Категория: Красота