Як обрати якісну деревину на торгах


Опубликованно 23.08.2022 12:16

Як обрати якісну деревину на торгах

Лісоматеріали якісних порід дерев користуються однаково великим попитом як серед виробників, так і серед споживачів. Вигідно та на максимально прозорих умовах купити деревину будь-якої породи можна на електронних торгах, діяльність яких регулюється чинним законодавством.

Як обрати якісну деревину на торгах

І хоча придбати бажаний тип деревини наразі просто, все ж потрібно розумітися і бути справжнім профі у питанні підбору дійсно якісних зразків. Для цього треба дізнаватись останню інформую галузі на сайті aweu.org.ua.

Фактори успішного вибору якісної деревини

Цінник на деревину формується з урахуванням певних факторів, саме тому потрібно звертати увагу на них увагу.

  1. До якої породи належить дерево. Даний фактор є основоположним, оскільки на його підставі здійснюється купівля деревини і налагоджується виробництво.
  2. Цілісність. Якщо деревина має наявні дефекти, то це суттєво вплине на її вартість.
  3. Довжина стовбуру. Чим старіше дерево, тим довшим буде його стовбур, але цей параметр вливає на сферу застосування деревини.
  4. Місце проростання. Деякі породи належать до категорії рідкісних, тому що можуть зростати за певних умов і в певній місцевості.

Варто зазначити, що хвойні дерева продаються дорожче, ніж листяні. Проте і серед них є ті, що цінуються найбільше за міцність волокна – дуб, ясен.

Якісна деревина та її поділ на категорії

Згідно з природними особливостями деревини, котрі доступні для продажу на біржі, вона поділяється на декілька категорій. Такий поділ необхідний для того, щоб покупець мав можливість придбати сировину різної якості та різної категорії. Деревина може бути:

  1. Елітного першого класу, котра використовується для виготовлення преміальної продукції. Вирізняється така деревина з поміж інших за рахунок того, що в ній не більше 2 сучків з розрахунку відстані один від одного 1 м, а також 90% поверхні не містить тріщин, волокон з відхиленнями.
  2. Другого класу деревина з типовим кольором, без механічних пошкоджень, без сучків. Але допускається, що на 1/4 її довжини можуть бути помітні тріщини. Призначена така сировина для організації роботи будівельної та меблевої промисловості.
  3. Третій клас, котрий доречно використовувати для будівництва додаткових господарських приміщень (бані, сауни, альтанки і т.д.). Характерними ознаками такої деревини є допустима наявність сучків, діаметром до 2 см, тріщин (не більше 1 мм), вкраплення іншого кольору та навіть пошкодження механічного характеру.
  4. Четвертий клас – деревина, котра призначається для виготовлення пакування. Структура такої сировини може містити різноманітні кольорові вкраплення, великі тріщини та сучки, а також допускається відхилення волокон.
  5. Останній п’ятий клас має серйозні дефекти в структурі. Проте навіть така сировина знайшла своє застосування для виготовлення листових пиломатеріалів, фанери, дерев’яних плит, опалубки та піддонів.

Отже підібрати якісну деревину не складно, достатньо знати до якого класу вона належить, якої породи та довжини і здійснити бажану угоду буде просто і безпечно.



Категория: Новости